Αναρτήθηκε από: ΚαΠα | 18/03/2012

Τα Ελληνικά sites για τις οργανοκατασκευές αυξάνονται και πληθύνονται

Αν, πριν από λίγα χρόνια, κάποιος από μας ήθελε να μάθει να κατασκευάζει μουσικά όργανα θα έπρεπε να μαθητεύσει δίπλα σε κάποιον παλαιότερο οργανοποιό. Όμως κάτι τέτοιο ήταν έως και αδύνατο, ακόμα και γι αυτούς που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του οργανοποιού. Συνήθως οι παλαιοί οργανοποιοί δεν είχαν την διάθεση και την νοοτροπία να δείξουν σε κάποιον νεότερο “τα μυστικά” της τέχνης τους. Έτσι πολλοί από τους σημερινούς επαγγελματίες οργανοποιούς είναι στην ουσία αυτοδίδακτοι.

Ακόμα δυσκολότερα ήταν τα πράγματα για τον ερασιτέχνη που θα ήθελε να κατασκευάσει τα δικά του όργανα στον ελεύθερο χρόνο του. Η μόνη διέξοδος ήταν τα βιβλία οργανοποιίας που βέβαια στην συντριπτική τους πλειοψηφία εστίαζαν στα “δυτικά” όργανα.

Και ύστερα ήλθε το Internet. Τα πράγματα έγιναν πολύ ευκολότερα αφού πλέον η γνώση διατίθεται άφθονη και μάλιστα δωρεάν, με εικόνες, σχεδιαγράμματα, βίντεο, ηχητικά δείγματα και ότι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς. Με λίγο ψάξιμο και αρκετή υπομονή και επιμονή, μπορεί κανείς σήμερα να βρει απάντηση ακόμα και στο πιο εξεζητημένο ερώτημα.

Στη χώρα μας το site των οργανοποιών Αφών Κουκουρίγκου και το blog του Νίκου Φρονιμόπουλου νομίζω ήταν οι πρώτοι ιστότοποι όπου κάποιος επαγγελματίας οργανοποιός έδειχνε σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες από την κατασκευή των παραδοσιακών Ελληνικών οργάνων, με συστηματικό τρόπο.

Ένα ακόμα πρόβλημα ήταν πως να συναντηθούν μεταξύ τους, διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετικά μέρη, αλλά με ίδιες κατασκευαστικές ανησυχίες. Εδώ ήλθαν να αναπληρώσουν το κενό, κάποια ανοιχτόμυαλα Ελληνικά φόρουμ που αν και το αντικείμενό τους δεν ήταν στενά οργανοκατασκευαστικό, έδωσαν χώρο σε πολλούς ερασιτέχνες, αλλά και πρωτοπόρους επαγγελματίες για να συζητήσουν πολά από τα θέματα της οργανοποιίας. Ένα τέτοιο φόρουμ είναι το Ρεμπέτικο Φόρουμ στο οποίο πρωτοσυναντηθήκαμε διαδικτυακά πολλοί από μας. Μια άλλη κοινότητα με αγάπη προς την ηλεκτρική κιθάρα κινήθηκε παράλληλα μέσα από το φόρουμ Noiz.

Ας ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας. Το παρόν blog  «ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ» ήταν νομίζω το πρώτο που ασχολήθηκε με την συλλογή πληροφοριών για την οργανοποιία. Επικεντρώθηκε στην συλλογή των βασικών (αλλά τόσο αναγκαίων) πληροφοριών για κάποιον που ήθελε να ξεκινήσει και όχι μόνο. Στην ουσία αποτελεί την δημοσιοποίηση του αποτελέσματος ατελείωτων ωρών προσωπικών αναζητήσεων και περιπλανήσεων στο Internet για την επίλυση των βασικών αποριών, όπως: Ποιά είναι τα κατάλληλα ξύλα, Πού μπορώ να βρω τεχνικές κατασκευής; Πού βρίσκω υλικά; Τι εργαλεία χρειάζομαι; Υπάρχουν σχετικά Ελληνικά μαγαζιά; Μάλιστα έχω την εντύπωση ότι και πάρα πολλοί επαγγελματίες οργανοποιοί βρήκαν στον “ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟ” πληροφορίες ή προμηθευτές που τους βοήθησαν στη δουλειά τους.

Τον τελευταίο χρόνο όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά. Επιτέλους ένα Ελληνικό φόρουμ, αφιερωμένο αποκλειστικά στην οργανοποιία έγινε πραγματικότητα. Ας είναι καλά ο Γιάννης που έφτιαξε το www.luthier.gr και μας έδωσε την ευκαιρία να συναντηθούμε διαδικτυακά πολλοί περισσότεροι. Ήταν μια αναγκαιότητα που από πολύ καιρό συζητούσαμε με φίλους, αλλά δεν είχαμε το χρόνο, τις γνώσεις και το κουράγιο να το πραγματοποιήσουμε. Το πολύ θετικό είναι ότι στην παρέα συμμετέχουν (έστω λίγοι) επαγγελματίες οργανοποιοί με διάθεση για μετάδοση της  γνώσης, αλλά έχω την εντύπωση ότι το παρακολουθούν πολλοί περισσότεροι. Μέσα από το φόρουμ ήδη οργανώθηκε και η 1η έκθεση ερασιτεχνικής οργανοποιίας (βλέπε προηγούμενο post).

Μερικοί από τους φίλους που συμμετέχουν στο www.luthier.gr, ήδη έφτιαξαν ο καθένας και το δικό του προσωπικό ιστοχώρο. Εκεί μας δείχνουν με περισσότερες λεπτομέρειες τον τρόπο που κατασκευάζουν τα όργανά τους. Τα blog αυτά αποτελούν κατά τη γνώμη μου πρωτοπορία. Και αν κάποτε γραφτεί μια ολοκληρωμένη ιστορία της οργανοποιίας της χώρας μας, θα πρέπει να τους αναγνωρίσει την σημαντική συμβολή τους.  Έτσι σήμερα, κάποιος που θέλει να ξεκινήσει την κατασκευή μουσικών οργάνων, δεν θα πρέπει να νοιώθει χαμένος στον ωκεανό. Υπάρχει μια κοινότητα που είναι πρόθυμη να του δώσει κάθε διαθέσιμη πληροφορία και να λύσει απορίες.

Παραθέτω λοιπόν τα link από τα Ελληνικά Blog ερασιτεχνών οργανοποιών που εγώ γνωρίζω (ελπίζω να μην ξεχνάω κάποιο):

http://trixorda.blogspot.gr/

http://bouzoukimaker.blogspot.com/

http://luthierschool.blogspot.com/

http://dimisguitars.blogspot.com/2011/03/gibson-style-guitar-under-construction.html

http://www.vagges2010.blogspot.com/

http://luthier-greece.blogspot.com/

Εύχομαι τον επόμενο χρόνο να είναι πολύ περισσότερα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: