Αναρτήθηκε από: ΚαΠα | 04/11/2009

Κατασκευή μουσικού οργάνου από κιτ

Το πρώτο όργανο που κατασκεύασα ποτέ μου (όπως και πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο), ήταν μια ακουστική κιθάρα από ένα κιτ.  Με είχε κεντρίσει η ιδέα ότι μπορεί κανείς να αγοράσει σε μια συσκευασία όλα τα υλικά που χρειάζονται για να κατασκευαστεί μια κιθάρα, μαζί με οδηγίες για το πως μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ένας παντελώς αρχάριος όπως είμουν εγώ . Πιό ελκυστικό ακόμη ήταν το γεγονός ότι ανακάλυψα ότι μπορούσα να αγοράσω ένα τέτοιο κιτ από διάσημους κατασκευαστές όπως τη Martin, που περιλαμβάνει ακριβώς τα ίδια υλικά που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την κατασκευή του αντίστοιχου πανάκριβου εμπορικού μοντέλου (π.χ. μιας Martin D-41). Και μάλιστα σε μια τιμή πάρα πολύ συμφέρουσα.  Η «λεπτομέρεια» που με συγκρατούσε για πολύ καιρό, ήταν βέβαια η αμφιβολία για το αν πράγματι είχα τις απαραίτητες δεξιότητες για να μπορέσω να ολοκληρώσω ένα τέτοιο εγχείρημα.

Τελικά το είχα αποφασίσει, αλλά είχα προτιμήσει να αγοράσω το κιτ από τον Stewmac και αυτό γιατί σύμφωνα με όσα είχα διαβάσει σε διάφορα φόρα στο Internet (π.χ.  http://www.kitguitarbuilder.com/ http://www.kitguitarforum.com/) οι πληροφορίες και οι οδηγίες που έρχονται μαζί με το κιτ (κείμενο αρκετών σελίδων,  φωτογραφίες αλλά και ένα πλήρες βίντεο), είναι τόσο απλές και πλήρεις, που είναι αρκετές για έναν αρχάριο για να ολοκληρώσει ένα πολύ αξιοπρεπές μουσικό όργανο. Το αποτέλεσμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου εκείνη. Κατάφερα να κατασκευάσω μια κιθάρα μέσα σε ένα κανονικό δωμάτιο του σπιτιού μου, με συνολικό κόστος περίπου 600 € (υλικά, μεταφορικά και δασμούς). Μάλιστα για μένα είναι τελικά καλύτερη, τόσο συναισθηματικά αλλά νομίζω και ουσιαστικά, από κιθάρες επώνυμες που κοστίζουν πολλές φορές παραπάνω από τα χρήματα που ξόδεψα. Πέρα από το γεγονός ότι έμαθα αρκετά από τα μυστικά της κατασκευής μιας κιθάρας.

Ήταν εύκολο; Μια τέτοια εμπειρία σε κάνει οργανοποιό; Θα ρωτούσε εύλογα κανείς. Προφανώς όχι! Η οργανοποιία είναι κάτι πολύ παραπάνω από το να μπορείς να χρησιμοποιείς εργαλεία και να κολλάς ξύλα μεταξύ τους. Από την άλλη η κατασκευή ενός κιτ, αποτελεί μια πάρα πολύ καλή αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά ενός κιτ, λύνει δύο τουλάχιστον σημαντικά προβλήματα για τον αρχάριο οργανοποιό. Το πρώτο είναι η αναζήτηση των υλικών που δεν είναι και ότι πιό εύκολο και φτηνό να βρείς στην Ελλάδα. Το δεύτερο είναι ότι κάποια δύσκολα τμήματα έρχονται έτοιμα μέσα στο κιτ. Για παράδειγμα το μπράτσο της κιθάρας είναι μερικώς ή και πλήρως διαμορφωμένο και τα πλαϊνά της κιθάρας έρχονται συνήθως λυγισμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που για την ολοκλήρωση του οργάνου από κιτ, δεν απαιτούνται συνήθως εξειδικευμένα εργαλεία.

Έτσι λοιπόν θα πρότεινα ανεπιφύλακτα,  για όποιον έχει και την παραμικρή επιθυμία να κατασκευάσει μόνος του ένα όργανο, να προχωρήσει. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει  τελικά και οι εμπειρίες που θα αποκτήσει θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί και στη συνέχεια να κατασκευάσει και άλλα μουσικά όργανα (εφόσον φυσικά τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο).


Σχολιάστε

Kατηγορίες